Svah na Čučoriedky sa stane dejiskom nočných skialpových pretekov

08.03.2012 Poprad

Tatranská Lomnica 8. marca (TASR) – Dejiskom športového zápolenia pretekárov na skialpových lyžiach sa stane v piatok 9. marca Tatranská Lomnica. Nočné hromadné preteky s čelovými lampami budú nielen preverením fyzickej, ale aj psychickej odolnosti pretekárov. "Skialpinizmus je krásny šport umožňujúci priamy kontakt s prírodou, ktorému sa aj osobne venujem. Nerád riskujem svoje zdravie a zdravie ostatných lyžiarov, takže nikdy nevstupujem na zjazdovky počas prevádzky lanoviek," zdôvodnil organizáciu pretekov predseda predstavenstva Tatry mountain resorts, a. s., Bohuš Hlavatý.
Skialpinizmus je zimný šport, ktorý je kombináciou voľného lyžovania a horskej turistiky. Mnohým z jeho nadšencov dáva možnosť uniknúť z bežných zjazdoviek do tichej prírody hôr, lyžovať v neporušenom snehovom prašane či užívať si nezabudnuteľné scenérie zimnej prírody. V posledných rokoch krivka záujmu o tento šport narastá vo svete i na Slovensku. Aj z dôvodu dlhoročného trendu nedostatku prírodného snehu sa však mnohí vyznávači tohto športu presťahovali na zjazdovky. Táto zimná sezóna však priniesla dostatok snehu.
Nočné organizované preteky, ktoré budú v Tatranskej Lomnici, sú už signálom, že tento šport do Tatier právom patrí, avšak zároveň si vyžaduje pravidlá. Skialpinisti so sklonenými hlavami smerujúci hore zjazdovkou vedľa seba podľa Hlavatého ohrozujú ostatných lyžiarov aj samých seba. Zároveň šliapanie či jazda na skialpových lyžiach v čase uzatvorenia zjazdoviek, kedy sú na tratiach niekoľkotonové snežné pásové vozidlá, sú vážnym hazardom.
"Vítam aktivity, akou je aj tatranský Skialp Grand Tour. Pre tieto hromadné preteky sme v Tatranskej Lomnici špeciálne prispôsobili podmienky úpravy zjazdoviek, takže aktéri budú mať nočný svah len pre seba," dodal Hlavatý. Samotné preteky sa začnú o 18. hodine a všetci pretekári budú mať povinne okrem skialpového výstroja aj čelové lampy. Budú si môcť vybrať z viacerých kategórií s rôznym časovým limitom na absolvovanie trate. Trať časovky bude mať takmer 3 kilometre a povedie z Tatranskej Lomnice na Čučoriedky. Svoju účasť na pretekoch potvrdil aj herec Jozef Vajda.
 

Vyberte región